«
»

7 minuni ale Bucurestiului, Big Ben, brand urban, Covent Garden, Hanul Gabroveni, London Bridge, Piccadilly Circus, Soho, Zidul Berlinului

Cele 7 minuni ale Bucurestiului…Care este !!!

24.03.09 | 2 comentarii

Cand spui Londra iti vin in minte imediat Big Ben, London Bridge, Covent Garden, Soho, Piccadilly Circus, daca spui Berlin te gandesti la Sony Center, Zoo, Zidul Berlinului. Toate aceste branduri urbane definesc in mod unic unul sau altul dintre orase. Sunt spatii cu functii foarte diferite, de istorie recenta sau beneficiind de sute de ani de supravietuire. Sunt elemente simple cu o mare incarcatura istorica si emotionala sau unicate de arhitectura si tehnologie ce au trecut testul timpului. Au supravietuit istoriei si au fost reinventate si adaptate de fiecare data la cerintelor orasului nou, la dinamica urbana.
Care sunt cele 7 minuni ale Bucurestiului de care sa ne preocupam? O intrebare care inca nu are un raspuns clar. Nici nu va avea daca nu ne propunem sa-l cautam. Avem tentatia sa gandim in clisee, mimetic, fara logica pusa intr-un context urban. De cele mai multe ori ne uitam unii la altii si incercam sa “copiem” scheme. Punem efort si energie acolo unde nu merita si trecem nepasatori pe langa pietrele identitatii urbane. Sa va dau cateva exemple. In Centrul Istoric s-au gasit niste fundatii de caramida vechi de 300 de ani. Gasesti asa ceva in Centrul Istoric oriunde sapi la 2 metri adancime, pentru ca acolo se afla vatra palatului voievodal. Mai tineti minte inovatia cu pardoseala din sticla pe Lipscani? O tampenie scumpa si inutila. La doua sute de metri mai incolo, Hanul Gabroveni mai exista doar cu numele. Cand a inceput procesul de refacere al Centrului Istoric, inca mai existau usi si grinzi originale. Avem un model unicat: Hanul lui Manuc. Daca am “recupera” sau reinventa inca 2-3 hanuri in Centrul Istoric am avea o infrastructura turistica strategica in zona. Daca ai avea de ales intre un “han“ cu curte interioara cu arhitectura de secol 18-19 si motelasele stil “de centura” aparute noi in Centrul Istoric, ce-ai alege ca turist? Hanul merge si cu “baie turceasca” (se poate vedea la muzeul Curtea Veche) si cu apa termala…Balneo hamam. Ce ziceti, doamna Udrea? Domnul Oprescu? Un proiect simplu si de viitor. Ajuta la brand.

Tags: , , , , , , , , ,

2 comentarii

Dati cu parerea

:

:


«
»